Strakke doorkijkwoning met mediterrane invloeden

Merelbeke

De bewoners van deze woning in Merelbeke bij Gent kunnen hun voorliefde voor de zon en het zuiden niet onder stoelen of banken steken. Witte gevels en witte binnenmuren, een ruime, deels inspringende patio en gevelbrede glaspartijen zorgen voor een lichtrijke en zonovergoten villa.

Uitdagend verlanglijstje

Wanneer de bouwheren aanklopten bij ingenieur-architect Steven De Jaeghere, hadden ze al een concreet en gedetailleerd verlanglijstje op zak. Grote glaspartijen met voldoende privacy waren van uitermate groot belang, net als een optimale oriƫntatie van de woning en de tuin.

Langs de straatkant bevinden zich op het gelijkvloers geen ramen en de woning wordt van indiscrete blikken afgeschermd door twee lange, parallelle muren die ongeveer in het midden verspringen. Deze insprong bevat de voordeur die op die manier vanaf de straatzijde niet prominent in het oog springt.

Transparantie en uniformiteit

Wat meteen opvalt, zijn de doorzichten, zowel naar binnen als naar buiten toe. Deze transparante openheid van de woning is het gevolg van gevelbrede glaspartijen, voorzien van schuiframen. De patio fungeert als verbindend element tussen alle ruimtes en functies op het gelijksvloers en staat in rechtstreeks contact met de hele benedenverdieping. Het vakantiegevoel is hierdoor overweldigend.

Strak en wit met huiselijke toetsen

De hagelwitte plafonds en binnenmuren werden door de bewoners huiselijker ingekleurd met enkele zwarte accentmuren, kastenvolumes in warmbruine houttinten en vintage meubeltjes, her en der over de woning verspreid. Ook drie roze-goud gekleurde, bolvormige lichtarmaturen boven de keukentafel en keukenstoeltjes met metalen frame in dezelfde goudkleur, die ze in Italiƫ vonden, dragen bij tot de gezellige sfeer.

Om het ruimtegevoel te accentueren, werd gekozen voor gordijnen met elektrische rail op een hoogte van vier meter.

Ontvangt u graag onze gratis inspiratiefolder? Laat dan hieronder uw gegevens achter.


Tekst: Philip Doutreligne

Fotografie: Pieter Clicteur

Publicatie: Art of Living